MyDogDNA-testi

MyDogDNA® on helppokäyttöinen koirien DNA-testauspalvelu, jonka avulla saat tietoa siitä, mitä koirasi kantaa perimässään. Testi voidaan tehdä kaikenlaisille ja -rotuisille koirille, myös sekarotuisille, koiran ikää tai kokoa katsomatta.

Mikä se sellainen geenitesti on ja kannattaako tuota nyt lähtiä ittiään kipiäksi maksamaan sellaisella? – Martta, 56v

Hei Martta ja kiitos kysymyksestäsi. On totta että geenitestitkin maksavat, valitettavasti. Mitä vastinetta sitten testaukselle saa, niin tällä hetkellä pienillä testattujen koirien määrillä vielä vähänlaisesti.

Hyi Pthyi, minen ala *ovi käy ja lunta puskee sisään*

… Mutta, jo tällä hetkellä geenitestillä pystytään mm. itäsiperianlaikoilla testaamaan tiettyjä lääkeaineyliherkkyyksiä sekä neurologisista sairauksista perinnöllistä degeneratiivista myelopatiaa. Lisäksi ilmassa on merkkejä muistakin mahdollisesti rodussa esiintyvistä perinnöllisistä sairauksista. Varmuutta testien luotettavuudeen parannetaan sitä mukaan mitä enemmän tutkittuja rotujen edustajia on.

Kasvattajien näkökulmasta geenitestaus on erinomainen lisä muiden terveystutkimusten joukkoon. Avoin pyrkimys kaikinpuolin terveiden koirien käyttöön rodun jalostuksessa on aina erinomainen sulka vastuullisten kasvattajien hattuun. – Laikanomistajan näkemyksen teille tarjosi, Anu Lipsanen, kennel Bear Caliber

Lisätietoa laikarotujen testaustilanteesta alla olevien linkkien kautta (linkit vievät rotukohtaisille MyDogDNA-sivuille)

Itäsiperianlaika – perinnölliset eroavaisuudet

Länsisiperianlaika -perinnölliset eroavaisuudet (huom! alle 30 testattua koiraa, ei riittävästi tarkempaan tarkasteluun!)

Venäläis-eurooppalainen laika -perinnölliset eroavaisuudet (huom! alle 30 testattua koiraa, ei riittävästi tarkempaan tarkasteluun!)

Esimerkkejä yksittäisesti julkisesti nähtävistä laikoista

Itäsiperianlaikat Eräjätkän Ora, Valkko ja Väärti (koirien omistajan suostumuksella nämä esimerkit, testauttajat voi halutessaan tehdä koiran tuloksista julkisia ja/tai jakaa niitä haluamilleen kontakteille tai esim. rotujärjestön jalostusneuvojille)

Tapahtumassa tullaan tarjoamaan mahdollisuus tapahtumaan ilmoittautuneiden koirien viralliseen geenitestaukseen (MyDogDNA valtuuttama näytteenottaja, koira on tunnistettu esim. sirunlukijalla näytteenottotilanteessa).

Ilmoittautumisen yhteydessä testaukseen haluaville laikojen omistajalle läheteään erilliset ohjeet ja koodit testauspaketin tilaukseen. Tapahtumaan on neuvoteltu tapahtuma- ja rotukohtainen tarjous.

Huom! Myös tällä tapahtumasivulla on mahdollista jakaa tapahtumassa testattujen koirien geenitestien tulokset ”muulle maailmalle” koiranomistajan suostumuksella, tällöin yhteys sähköpostiosoitteeseen anu.k.lipsanen(a)gmail.com!